Airfryeria voi käyttää monenlaisiin juttuihin, joita et ehkä ole tullut aiemmin miettineeksi. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä mitä voit valmistaa Airfyerilla. Ruoat on listattu aakkosjärjestyksessä. Paistoajat ovat suuntaa antavia aikoja. Lopputulos riippuu monesta eri tekijästä kuten omistamastasi Airfryer mallista, laitteen mahdollisesta esilämmittämisestä yms.
Lue ensin oman Airfryerisi käyttöohjeet ja tarkista oman laitteesi suositellut paistoajat. Tämän artikkelin paistoajoista voi olla sinulle hyötyä, jos oman laitteesi käyttöohjeissa ei ole kerrottu paistoaikoja. Toivottavasti saat uusia ideoita mitä voit valmistaa omalla Airfryerilla.
Jos et vielä omista Airfryeria, mutta sellaisen ostaminen kiinnostaa, ei hätää, koska sellaisen saa hankittua pienelläkin rahalla. Esimerkiksi KitchenOnella on iso Airfryer-valikoima → *Tutustu täältä!
Taulukko paistolämpötiloista ja -ajoista
Tuote | Paistolämpötila | Paistoaika (minuutit) | Vinkkejä |
Bakerika herkkukeksit | noin 170 | noin 8 | Laita leivinpaperi keksien alle, niin irtoavat helpommin paistoalustasta. Tarkkaile paistotulosta ja säädä lämpötilaa tai aikaa tarvittaessa, jotta lopputulos on sopiva omaan makuusi. |
Broileri (koipi) | 180 | 18-22 | |
Broileri (kokonainen) | 180 | 60-70 | |
Broileri (nuget, itse tehty) | 180-190 | noin 12 | Kuorruta esim. tortillasipsimurulla |
Broileri (rinta) | 180 | noin 20-35 | Tarkkaile kypsyyttä ja Käännä ympäri tarvittaessa |
Churrot (pakaste) | 190-200 | 10 | Käännä tarvittaessa puolessa välissä |
Hapanjuurileipä | 200 | noin 35-40 | Tarkkaile paistotulosta |
Hasselbackan perunat | 180 | 30 | Perunalaatu: Kiinteä peruna tai yleisperuna. Esim. Annabella. |
Herkkusieni (täytetty) | 180 | 20 | Täytä haluamillasi täytteillä esim. tuorejuustolla ja kääri ympärille pekoni |
Jalapeno-poppersit | 180-200 | 6-9 | |
Joulutortut | 200 | 8 | |
Kananmunat | 130 | 11-13 | 13 minuutilla saat kiinteän lopputuloksen |
Kevätkääryleet (pakaste) | 180 | 3-5 | |
Kevätkääryleet | 200 | 10 | |
Kukkakaali | 170-180 | 8-10 | Käytä matalampaa lämpöä, jos tuntuu että tulee liikaa väriä |
Kukkakaaliwings | 200 | 8-10 | |
Lihapullat | 190 | 15 | |
Lohifilee | 180-190 | 12-15 | Lisää väriä pintaan: pidä pari minuuttia 200 asteessa |
Lämpöiset leivät | 190-200 | 3-7 | 190 astetta 7 min. |
Makkara | 190-200 | 6-8 | |
Marenkipohja | 110 | 45-(55) | |
Mozzarellatikut | 180-190 | 4-5 | Ota heti tikut pois, jos huomaat juustoa tulevan pois tikusta |
Munakas (pieni esim. muffinssivuoassa) | 180 | 8-12 | Silikoninen muffinivuoka: ei tarvitse voidella. Paperinen vuoka: voitele/suihkauta esim. öljyllä |
Munakoiso | 190 | noin 8 | Huuhtele munakoiso ja viipaloi kuorineen noin 1/2 cm kiekoiksi. |
Munkit | 200 | noin 7 | Ennen paistamista voitele munkit kevyesti öljyllä. Paistamisen jälkeen sokeroi. Jos sokeri ei tartu pintaan, voit kevyesti voidella öljyllä ennen sokerointia. |
Nakit | 180 | 5 | |
Nugetit (itse tehty kanafileestä) | 180-190 | noin 12 | Osta iso kanafileepaketti ja pilko haluamasi kokoiset nugetit. Kuorruta haluamallasi tavalla esim. tortillasipsimuru, corn flakes. Kasta kanapalat ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja sitten sipsimuruun. Nauti esim. Sweet chili -kastikkeen, majoneesin tai ketsupin kanssa. |
Nugetit (pakaste) | 180 | 12-14 | |
Nugetit (paistovalmis) | 180 | 6 | |
Paprika | Ilman esipehmennystä: paista 140 astetta 18 min. + 200 astetta 3 min. | ||
Pariisinperunat (kaupan pakaste) | 195 | 9 | Jos teet korissa, ravistele koria välillä. |
Parsa (tankoparsa) | 180-190 | 7 | Laita parsat hyvissä ajoin ennen kypsentämistä öljyseokseen (öljy, suola + pippuri). Tarkkaile paistotulosta ja lisää hetkeksi lämpötilaa loppuvaiheessa, jos ei ole vielä makuusi sopivan rapea lopputulos. |
Parsakaali | 180 | 8 | Voit käyttää hiukan matalampaa lämpöä, jos tuntuu että tulee liikaa väriä |
Parsa pekonikääreessä | 200 | 13 | Kääri parsa pekoniin |
Pekoni | 180-190 | 6-8 | |
Piparkakut | 180-190 | 4-6 | Tarkkaile paistotulosta ja säädä lämpötilaa tai paistoaikaa sen mukaan. |
Pizza (uudelleen lämmitys) | 185 | 3 | Tarkista muutaman minuutin kuluttua tilanne ja lisää aikaa tarvittaessa |
Ranskalaiset (pakaste) | 200 | 12-14 | Ravista paistokoria muutaman kerran kypsennyksen aikana ellei käytössä ole pyörivä kori |
Ruusukaali | 170-180 | 10-12 | |
Riisipiirakka itse tehty / karjalanpiirakka | 200 | 10 | Paista kuumimmalla teholla noin 10 minuuttia. Tarkasta paistotulos. Käännä tarvittaessa ympäri ja jatka paistamista pari minuuttia, jos pohja ei ole saanut väriä tai ole riittävän rapea. |
Sämpylät (esipaistettu) | 180-190 | 4-6 | |
Sämpylät (itse leivottu) | 180 | 12-13 | |
Tortillapitsa | 190 | 8-10 | Käytä pitsan pohjana tortillalevyä. Täytä pitsa tavalliseen tapaan haluamillasi täytteillä. |
Uunijuurekset (pakaste) | 200 | 20 | |
Uunijuurekset (tuoreet) | 180 | 15-20 | Vertaile eri juuresten normaaleja kypsennysaikoja. Jotkut kypsyvät paljon nopeammin kuin toiset. Tarkkaile kypsyyttä valmistuksen aikana. |
Wingsit | 180-200 | 25 |
Eri ruokien suuntaa antavia paistolämpötiloja ja -aikoja
Broileri
Kokonainen broileri 180 astetta noin 60-70 minuuttia.
Jalapeno-poppersit
Paista 180 asteessa 9 minuuttia tai 200 asteessa 6 minuuttia.
Kanamunat
Laita kananmuna kuorineen Airfryeriin. Samalla kerralla voi valmistaa haluamasi määrän munia, ei vaikuta aikaan. Paistolämpötila 130 astetta noin 11-13 minuuttia.
Kevätkääryleet
Kaupan pakastealtaasta: 180 astetta 3-5 minuuttia.
Itse tehdyt: 200 astetta 10 minuuttia.
Lihapullat
Itse valmistetut: 190 astetta noin 15 minuuttia
Lohi
Voit valmistaa Airfryerillä helposti ja siististi myös kalaa. Lohifilee noin 190 astetta 10-12 minuuttia. Voit myös valmistaa 180 asteessa noin 15-16 minuuttia. Lohen valmistaminen on tarkkaa ja kalaa kannattaa välillä tarkistaa miltä kala näyttää. Jos haluat enemmän väriä pintaan, voit pitää 200 asteessa muutaman minuutin ja sen jälkeen laskea lämpötilaa.
Marenkipohja (esimerkiksi Pavlovaan)
Vuoraa kori leivinpaperilla ja laita marenkimassa leivinpaperin päälle. Paista (leivonta-asetuksella) 110 astetta noin 45-(55) minuuttia.
Mozzarellatikut
Kaupan pakastealtaan mozzarellatikut: (180)-190 astetta (4)-5 min. Varo pitämästä liian kauaa, jotta tikut pysyvät ehjinä. Ota tikut heti pois, kun huomaat juuston alkavan tulla ulos tikusta.
Nakit
Paista paistoritilän päällä 180 asteessa 5 minuuttia.
Nugetit
Pakastenugetit: Paista 180 asteessa 10-14 minuuttia. Sitä rapeammat tulee mitä kauemmin pidät.
Kaupan paistovalmiit nuggetit (ei pakaste) (esimerkiksi Kariniemen paneroidut kypsät nuggetit): Paista 180 asteessa noin 6 minuuttia.
Parsakaali
Paista 180 asteessa noin 8 minuuttia.
Parsa pekonikääreessä
Leikkaa tankoparsan päästä mahdollinen kova osa pois. Kääri parsa pekoniin. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia.
Pekoni
Laita pekoni ritilälle paistumaan. Paista 180-200 astetteessa 6-8 minuuttia.
Ranskalaiset
Kaupan valmiit pakasteranskalaiset: Valmista jäiset pakasteranskalaiset paistokorissa/ritilässä. Kaupan valmisranskalaisiin ei tarvitse lisätä öljyä. Paistolämpötila 200 astetta 12-14 minuuttia. Kypsennyksen aikana paistokoria on hyvä ravistaa muutaman kerran.
Riisipiirakat
Itse valmistetut riisipiirakat (tai karjalanpiirakat) voi paistaa rapeiksi Airfryerin avulla. Säädä paistolämpötila kuumimmalle mahdolliselle teholle ja paista noin 10 minuuttia. Esimerkiksi 200 astetta ja 10 minuuttia. Sen jälkeen tarkista paistotulos. Jos pohja ei ole saanut riittävästi väriä tai rapeutta, voit kääntää piirakan toisinpäin ja jatkaa paistamista vielä muutaman minuutin.
Sämpylät
Itse leivottu sämpylä: 180 astetta 12-13 minuuttia.
Esipaistettu sämpylä: 180 astetta 6 minuuttia tai 190 astetta 4 minuuttia. Kostuta sämpylän pinta vedellä ennen paistamista.
Wingsit
Paista 180-200 asteessa noin 25 minuuttia. Paistamisen aikana kannattaa kerran sekoittaa wingsejä.
Lopuksi
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä. Tähän artikkeliin lisätään enemmän vinkkejä ajan myötä. Jos et vielä omista Airfryeria, lue täältä lisää, millainen laite Airfryer on ja tutustua erilaisiin malleihin.
Lue lisää kokkausvinkkejä täältä:
Elctrolux: Kahdeksan reseptiä, joilla pääset alkuun Airfryer-keittimesi kanssa